Actueel
Monnikenwerk (2024) van Hermine Stam
Welkom! Binnenin deze 12e-eeuwse kerk in Wetsens kunt u kennis maken met het werk – in wording – van beeldend kunstenaar Hermine Stam. Zij creëert er een plek om te verblijven, alleen of samen, om elkaar te ontmoeten en om te praten maar ook om stil te zijn en om te schuilen. Ze werkt er aan een groot project en nodigt u uit om eraan deel te nemen.
Hermine is niet uit op een vaststaand eindresultaat. Haar werk ontvouwt zich in de tijd en laat zich beter omschrijven als een proces dan als object. Externe invloeden uit de directe omgeving van de kerk, maar ook van u als (participerend) toeschouwer, laat zij in grote mate toe.
Contact, interacties en bijdragen van buitenaf, waarvan de uitkomsten altijd onvoorspelbaar zullen zijn, acht zij essentieel voor haar werk. Het idee van wederkerigheid spreekt haar aan. Tegelijkertijd is ze gefascineerd door het ‘niet-weten’ en door het zichtbaar maken van het aanwezige onzichtbare.
Voor dit project treedt Hermine op als performer. De ‘tafel’ is het kader waarop, en waarvan uit, nog ongekende ontwikkelingen en vormen in zullen ontstaan. Iets concreets, zoals jute, touw, knopen, draden en naalden, leiden zo tot iets wat fluïde, veranderlijk en onbestendig is. Iets wat tot buiten de randen van de tafel en de muren van de kerk reikt.
Lees hele interview met Hermine Stam (pdf download)
Monnikenwerk
17.07 – 21.08 2024
Kunstproject
In de periode van 17 juli tot enmet 21 augustus vindt de zevende editie van het project Monnikenwerk plaats. In de stille ruimte van een middeleeuwse kerk werken 15 kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk: kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren.
3 locaties | 4 ateliers open
Een kleine kunstroute op 3 en 4 augustus in Warfhuizen, Saaxumhuizen en Kloosterburen.
Vier kunstenaars zetten dit weekend hun deuren voor je open tussen 11.00 en 17.00 uur.
De route voert je door het Groningse Hogeland, ook op de fiets kun je de locaties prima aandoen. Bij Ina Fekken kun je door haar huis dwalen, tussen een installatie met bewerkte dozen en haar papierwerken door. Ze noemt haar wandeling “inverpakt, een expeditie door het woonhuis”. Het huis als brein. Bij Anne Marieke Millenaar is naast haar vrije werk een “wonderkamer” opgesteld. Een deur verder op dit adres is het atelier van Maarten Robert: de geur van hout komt je tegemoet. Hij omschrijft zijn werk als “tussen beeldhouwen en houtsnijden in”. In de presentatieruimte, het atelier en de bostuin van anne wine word je verwelkomd door onder andere kakelverse ‘beeldbouwsels’.
In een verscholen hut in de tuin heeft gastkunstenaar Hermine Stam een expositie ingericht onder de titel ’twee_en’.